Goda Limpor (2st)
25 g (½pkt) jäst, gärna för söta degar
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
1½ tsk salt
2 msk mörk (bröd) sirap
750 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 sädesslag

5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
1½ tsk salt
2 msk mörk (bröd) sirap
750 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 sädesslag
- Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet. (Jag brukar smälta smöret tillsammans med vattnet istället).
- Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
- Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller ca 8 minuter för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, 30-40 minuter.
- Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta limpor.
- Lägg limporna på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. (Jag brukar lägga ner dem i 2 brödformar). Skåra dem med vass kniv och låt dem jäsa under bakduk, 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.
- Låt dem svalna på galler under bakduk.

Kommentarer
Trackback