Ugnspannkaka (4 port)

1 msk margarin eller smör
3 st ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ tsk salt

Till en "finare" pannkaka tillsätter man ytterligare 1-2 ägg och minskar samtidigt mjölet med ½ - 1 dl vetemjöl.

  • Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en långpanna, 30x40 cm, med matfettet.
  • Vispa sönder äggen lätt. Tillsätt hälften av mjölken samt hela mängden mjöl och salt. Vispa detta till en slät smet och fyll på med resten av mjölken.
  • Häll smeten i långpannan. Sätt in den i mitten av ugnen.
  • Grädda pannkakan ca 30 minuter eller tills den fått vacker guldbrun färg och smeten blivit helt stel.
  • Låt pannkakan stå några minuter innan den skärs i bitar.


Shepherds paj (4 port)

4 portioner potatismos
1 ägg
1 gul lök
400g lammfärs eller köttfärs
1-2 msk margarin
½ tsk salt
svartpeppar
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 tsk worcestershiresås
matfett till såsen


  • Gör hemlagat potatismos eller använd pulvermos. Tillsätt 1 ägg i moset, oavsett vilken sort du väljer.
  • Skala och hacka löken.
  • Bryn färsen i matfettet i en stekpanna. Smula sönder den med hjälp av en gaffel. Tillsätt löken och låt den steka med en stund. Smaksätt med salt och svartpeppar. Strö över mjölet och rör om.
  • Lös upp buljongtärningen i vattnet och häll buljongen i pannan. Tillsätt tomatpuré. Smaka av med worcestershiresås. Låt koka ca 10 minuter.
  • Smörj en ugnssäker form och häll i färsstuvningen. Bred på potatismoset. Gör gärna garneringsränder med en gaffel.
  • Sätt in rätten i 225 graders ugn, ca 30 minuter.
  • Servera med rårivna morötter och syrliga äpplen.



Laxpudding (4port)

400g salt lax, laxöring eller lättrimmad lax
8-10 st skalade potatisar
1 gul lök
1/2 dl finklippt dill

Äggstanning:
4 st ägg
4 dl mjölk
1 krm vitpeppar

Till formen:
1 msk margarin eller smör

  • Vattenlägg den salta laxen/laxöringen ca 12 timmar eller längre beroende på hur salt den är. Lättrimmad lax behöver inte vattenläggas.
  • Skär fisken i tunna skivor eller strimlor. Skär potatis och lök i skivor.
  • Smörj en ugnssäker form. Varva fisk, lök, dill och potatis i formen, avsluta med potatis.
  • Vispa samman ägg, mjölk och peppar. Häll äggstanningen i formen.
  • Grädda i 225 grader tills puddingen stannat, 45-60 minuter.

  • Servera med smält smör och en sallad.

(Ersätt den råa potatisen med kokt potatis i skivor. Rätten behöver då bara stå ca 20 minuter i ugnen).




RSS 2.0