Makaronipizza...

Idag tänkte jag lägga ut en riktig god maträtt, en maträtt som är enkel att göra. Dessutom går det snabbt...



4 dl snabbmakaroner
1 dl riven ost
2-3 dl finskuret kött (t.ex rökt skinka, kassler, stekt bacon el. 1 burk tonfisk)

Äggstanning:
3 ägg
1 l mjölk
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk pizzakrydda

4-5 tomater
2 dl riven ost


  • Sätt ugnen på 225 grader. Lägg de okokta snabbmakaronerna i en smord långpanna (ca 30x40 cm). Strö över osten och köttet. Vispa samman ägg, mjölk, salt & kryddor. Häll blandningen över makaronerna och grädda mitt i ugnen, 15 minuter.
  • Tag ut långpannan och lägg på tomatskivor. Strö över riven ost. Grädda ytterliggare ca 15 minuter, tills osten fått fin färg. Skär i bitar och servera med en sallad.

(Makaronipizza är god att äta både varm och kall och passar därför utmärkt även som utflyktsmat).



Bananmuffins

  (ca 20st)


2 medelstora bananer
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vanillinsocker
50 g margarin
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl

Garnering: Florsocker

  • Mosa bananerna och rör ner socker och ägg i moset.   
  • Blanda sedan ner vanillinsockret och det smälta margarinet.
  • Blanda bikarbonat, bakpulver och vetemjöl i en bunke.
  • Rör ner mjölblandningen i banansmeten och ha i den i formar.
  • Grädda i 200oc i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

        Låt muffinsen kallna och sikta över florsocker.

Rabarberpaj (4port)

  • 3 stjälkar rabarber
  • 2 msk potatismjöl
  • 3/4 dl socker

Smuldeg:
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl kokos
  • 1 dl socker
  • 150 g margarin


Gör så här:

Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor och lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjöl och socker. (Minskade ytterst lite på sockret här. Dock inte alltför mycket, vill inte ha en för syrlig/sur paj).


Gör smuldegen: Blanda mjöl, socker och kokos. Tillsätt margarinet skuret i mindre bitar. Finfördela margarinet med händerna till en grynig massa. Fördela den jämnt över rabarbern. (Jag minskade en aning på margarinet, fast det där känner man ju själv hur man vill ha det + att jag struntade i sockret i smuldegen. Däremot så gjorde jag så här istället: När jag hade fördelat ut smuldegen över rabarbern hade jag över en massa pärlsocker istället, det blir alldeles så där knaprigt gott då =) )

 

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med grädde, vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.



Goda Limpor (2st)

25 g (½pkt) jäst, gärna för söta degar
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
1½ tsk salt
2 msk mörk (bröd) sirap
750 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 sädesslag

  1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet. (Jag brukar smälta smöret tillsammans med vattnet istället).
  2. Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
  3. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller ca 8 minuter för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, 30-40 minuter.
  6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta limpor.
  7. Lägg limporna på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. (Jag brukar lägga ner dem i 2 brödformar). Skåra dem med vass kniv och låt dem jäsa under bakduk, 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.
  9. Låt dem svalna på galler under bakduk.



Kladdkakemuffins


Ca: 15 st

2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 dl flytande margarin
1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver och rör ner det i äggvispet.
Tillsätt sist det flytande margarinet.
Rör till en jämn smet.

Fördela i små muffinsformar.

Grädda i 225°C varm ugn i ca 10 min.




Köttfärs & Olivpaj

Pajskal:
2 ½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt (el. kvarg)

Fyllning:
400 g köttfärs
1 gul lök
½ pkt bacon, (140 g)
smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
2 dl lätt créme fraiche (el. turkisk yoghurt)
3 ägg
2 tomater
ca 15 oliver
1 dl riven ost


Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Hacka baconet. Bryn färsen i smör i en stor stekpanna. Rör i lök och bacon. Låt allt fräsa i några minuter. Krydda med salt, peppar och oregano. Rör i créme fraice och låt allt koka ca 5 minuter. Ta det från värmen. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Vispa ihop äggen och rör ner dem i färsen. Häll färsen i pajskalet. Skiva tomaterna och lägg dem och oliverna på färsen. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Servera med en grönsallad....


Välkommen till min nya blogg!

Hej alla glada! Detta är min andra blogg, där jag inriktat kommer att lägga upp recept. Recept på mat, bak etc. Så alla som gillar att baka och laga mat är välkomna. Eller ni som enbart kanske söker inspiration eller kanske ni som vill börja att lära Er. Kort och gott, ALLA ÄR VÄLKOMNA!

Kommer att lägga in recepten under olika kategorier...

Hoppas att ni kommer att uppskatta denna recept blogg!

RSS 2.0