Fina fisken på tomatbädd (4 port)

5-8 tomater
400 g tinad fiskfilé (torsk el. kolja)
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
saft av ½ citron
1-2 vitlöksklyftor
1 msk färsk timjan
2 tsk olivolja

Ugn: 200 grader

  • Skär tomaterna i 1 cm tjocka skivor. Fördela dem i bottnen på en smord ugnssäker form. Krydda med halva mängden salt och peppar.
  • Lägg fiskfiléerna på tomaterna. Pressa över citronsaften. Strö över restrerande salt och peppar. Skiva vitlöken. Toppa med den och timjan. Ringla över olja. Tillaga mitt i ugnen tills fiskköttet är vitt, ca 15 minuter. Garnera med färsk timjan.
  • Servera med kokt potatis (och t.ex äggsås).


Äggsås (4port)

2 msk margarin eller smör
2-3 msk vetemjöl
4-5 dl ljus buljong eller spad (fisk, fågel eller grönsaksspad/buljong)
(salt)
(vitpeppar)
2-4 hårdkokta ägg ( ½ - 1 hårdkokt, hackat ägg per portion)

  • Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt alltsammans fräsa några minuter under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt kall eller ljum vätska, allt på en gång.
  • Sätt kastrullen på värmen och rör i såsen tills den kokar upp. Eller tillsätt varm vätska. Späd då lite i taget under omrörning. Rör och koka upp mellan varje spädning. Koka såsen 3-5 minuter. Krydda eventuellt.
  • Tillsätt de hårdkokta, hackade äggen strax innan såsen skall serveras. Eventuellt finklippt persilja.



Kärleksmums (ca 30-35 bitar)

Ugnstemp: 175 grader

150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk

Glasyr:
75 g margarin eller smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker

Garnering:
kokosflingor

  • Smält matfettet och låt det svalna.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet.
  • Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30x40 cm. (Jag rekommenderar dig att ta en lite mindre långpanna eller dylikt. När jag följde detta recept som jag i vanliga fall inte gör, så blev det för lite smet till en 30x40 cm panna. Har du alternativt ingen mindre panna, forma till ett bakplåtspapper till en lite mindre storlek i en 30x40 cm långpanna. Eller gör en lite större smetsats...)
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
  • Låt kakan svalna.
  • Smält under tiden matfettet till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
  • Bred glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar.



Syltkakor (ca 30 st)

Ugnstemp: 175 grader

125 g margarin eller smör
3 msk socker
½ ägg
2 ½ dl potatismjöl eller maizena

Fyllning:
½ dl fast sylt

  • Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt ägg och potatismjöl eller maizena. Låt degen stå svalt ett litet tag. Forma degen till små bollar.
  • Lägg kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till dem lätt och gör en fördjupning i mitten. Fyll med lite sylt.
  • Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.



(Dessa kakor är glutenfria!)

Frasigt chokladgodis

125 g mörk choklad
50 g smör eller margarin
3 msk ljus sirap
6 dl cornflakes

ca 30-40 knäckformar

  • Ställ ut knäckformarna på en bricka.
  • Bryt chokladen i bitar och lägg bitarna i en kastrull. Tillsätt matfett och sirap. Låt smälta på svag värme.
  • Blanda i "smulade" cornflakes. Klicka sedan ut smeten i knäckformarna.
Förvara svalt.




Korvlåda med tomat & champinjoner

Ca 500g falukorv
1 förpackning 500g krossade tomater med basilika
(jag brukar köpa en vanlig och krydda själv med basilika & vitlök)
200 g champinjoner
2 dl riven ost
2 krm salt
1 krm peppar

1. Skär korven i ca 3 cm breda bitar. Lägg bitarna i en ugnssäker form.
2. Häll tomatkrosset runt korven.
3. Ansa och skär champinjonerna. Blanda champinjonerna med ost, salt och peppar. Fördela hacket på korvstubbarna.
4. Tillaga mitt i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter.

Servera med pasta och en sallad.





Gröna vegetariska tipset: Byt ut korven mot squash.

Allergi?: Byt ut osten mot sojabaserad ost om du inte tål mjölk eller laktos. Servera korven med gluten- och äggfri pasta om du inte tål gluten eller ägg.


Curryfilé (4port)


4 filéer
1 msk smör
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 dl grädde
1/2 dl vatten
1 gul paprika

  • Bryn filéerna i en stekpanna (jag brukar skära filéerna i småbitar istället).
  • Smält smör i en kastrull. Rör ner curry, paprika och salt. Häll i grädden och vattnet och låt såsen puttra i 5 min.
  • Häll såsen runt om köttet och låt allt koka under lock i 5 minuter. Finhacka paprikan och strö den över köttet.

Servera med wokade grönsaker eller ris.




RSS 2.0