Fina fisken på tomatbädd (4 port)
5-8 tomater
400 g tinad fiskfilé (torsk el. kolja)
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
saft av ½ citron
1-2 vitlöksklyftor
1 msk färsk timjan
2 tsk olivolja
Ugn: 200 grader
400 g tinad fiskfilé (torsk el. kolja)
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
saft av ½ citron
1-2 vitlöksklyftor
1 msk färsk timjan
2 tsk olivolja
Ugn: 200 grader
- Skär tomaterna i 1 cm tjocka skivor. Fördela dem i bottnen på en smord ugnssäker form. Krydda med halva mängden salt och peppar.
- Lägg fiskfiléerna på tomaterna. Pressa över citronsaften. Strö över restrerande salt och peppar. Skiva vitlöken. Toppa med den och timjan. Ringla över olja. Tillaga mitt i ugnen tills fiskköttet är vitt, ca 15 minuter. Garnera med färsk timjan.
- Servera med kokt potatis (och t.ex äggsås).
Äggsås (4port)
2 msk margarin eller smör
2-3 msk vetemjöl
4-5 dl ljus buljong eller spad (fisk, fågel eller grönsaksspad/buljong)
(salt)
(vitpeppar)
2-4 hårdkokta ägg ( ½ - 1 hårdkokt, hackat ägg per portion)
2 msk margarin eller smör
2-3 msk vetemjöl
4-5 dl ljus buljong eller spad (fisk, fågel eller grönsaksspad/buljong)
(salt)
(vitpeppar)
2-4 hårdkokta ägg ( ½ - 1 hårdkokt, hackat ägg per portion)
- Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt alltsammans fräsa några minuter under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt kall eller ljum vätska, allt på en gång.
- Sätt kastrullen på värmen och rör i såsen tills den kokar upp. Eller tillsätt varm vätska. Späd då lite i taget under omrörning. Rör och koka upp mellan varje spädning. Koka såsen 3-5 minuter. Krydda eventuellt.
- Tillsätt de hårdkokta, hackade äggen strax innan såsen skall serveras. Eventuellt finklippt persilja.

Kärleksmums (ca 30-35 bitar)
Ugnstemp: 175 grader
150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
Glasyr:
75 g margarin eller smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
Garnering:
kokosflingor
150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
Glasyr:
75 g margarin eller smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
Garnering:
kokosflingor
- Smält matfettet och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet.
- Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30x40 cm. (Jag rekommenderar dig att ta en lite mindre långpanna eller dylikt. När jag följde detta recept som jag i vanliga fall inte gör, så blev det för lite smet till en 30x40 cm panna. Har du alternativt ingen mindre panna, forma till ett bakplåtspapper till en lite mindre storlek i en 30x40 cm långpanna. Eller gör en lite större smetsats...)
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
- Låt kakan svalna.
- Smält under tiden matfettet till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
- Bred glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

Syltkakor (ca 30 st)
Ugnstemp: 175 grader
125 g margarin eller smör
3 msk socker
½ ägg
2 ½ dl potatismjöl eller maizena
Fyllning:
½ dl fast sylt
125 g margarin eller smör
3 msk socker
½ ägg
2 ½ dl potatismjöl eller maizena
Fyllning:
½ dl fast sylt
- Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt ägg och potatismjöl eller maizena. Låt degen stå svalt ett litet tag. Forma degen till små bollar.
- Lägg kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till dem lätt och gör en fördjupning i mitten. Fyll med lite sylt.
- Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.

(Dessa kakor är glutenfria!)
Frasigt chokladgodis
125 g mörk choklad
50 g smör eller margarin
3 msk ljus sirap
6 dl cornflakes
ca 30-40 knäckformar
3 msk ljus sirap
6 dl cornflakes
ca 30-40 knäckformar
- Ställ ut knäckformarna på en bricka.
- Bryt chokladen i bitar och lägg bitarna i en kastrull. Tillsätt matfett och sirap. Låt smälta på svag värme.
- Blanda i "smulade" cornflakes. Klicka sedan ut smeten i knäckformarna.
Förvara svalt.

Korvlåda med tomat & champinjoner
Ca 500g falukorv
1 förpackning 500g krossade tomater med basilika
(jag brukar köpa en vanlig och krydda själv med basilika & vitlök)
200 g champinjoner
2 dl riven ost
2 krm salt
1 krm peppar
1 förpackning 500g krossade tomater med basilika
(jag brukar köpa en vanlig och krydda själv med basilika & vitlök)
200 g champinjoner
2 dl riven ost
2 krm salt
1 krm peppar
1. Skär korven i ca 3 cm breda bitar. Lägg bitarna i en ugnssäker form.
2. Häll tomatkrosset runt korven.
3. Ansa och skär champinjonerna. Blanda champinjonerna med ost, salt och peppar. Fördela hacket på korvstubbarna.
4. Tillaga mitt i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter.
Servera med pasta och en sallad.

Gröna vegetariska tipset: Byt ut korven mot squash.
Allergi?: Byt ut osten mot sojabaserad ost om du inte tål mjölk eller laktos. Servera korven med gluten- och äggfri pasta om du inte tål gluten eller ägg.
Allergi?: Byt ut osten mot sojabaserad ost om du inte tål mjölk eller laktos. Servera korven med gluten- och äggfri pasta om du inte tål gluten eller ägg.
Curryfilé (4port)
4 filéer
1 msk smör
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 dl grädde
1/2 dl vatten
1 gul paprika
1 msk smör
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 dl grädde
1/2 dl vatten
1 gul paprika
- Bryn filéerna i en stekpanna (jag brukar skära filéerna i småbitar istället).
- Smält smör i en kastrull. Rör ner curry, paprika och salt. Häll i grädden och vattnet och låt såsen puttra i 5 min.
- Häll såsen runt om köttet och låt allt koka under lock i 5 minuter. Finhacka paprikan och strö den över köttet.
Servera med wokade grönsaker eller ris.
